Odgovori na postavljena pitanja - Biologija
Pod pojmom hrana podrazumjevamo namirnice animalnog (životinjskog), biljnog i nekog drugog podrijetla koje služe i neophodne su u ishrani ljudi i životinja.
Da bi hrana zadovoljila kriterije svog značenja, ona mora biti kvalitetna u smislu da mora sadržavati određene hranjive tvari, vitamine i minerale, karakteristične
za određenu vrstu namirnice bez obzira da li se radi o biljnoj ili životinjskoj hrani. Kada govorimo o biljnoj hrani važno je naglasiti da mora biti proizvedena na
kvalitetan način, neškodljiv po zdravlje ljudi i ostalih konzumenata, a proizvodnja mora zadovoljiti i određeni higijenski minimum.
U pripremnoj fazi proizvodnje važno je osigurati pogodno tlo za rast biljaka, tj. dovoljno vlage, pogodnu vrstu tla... Biljka u procesu rasta crpi iz tla potrebne
mineralne tvari i vodu svojim korjenovim sustavom, procesom bubrenja i osmoze i ugrađuje ih u sve svoje biljne dijelove. U suvremenoj biljnoj proizvodnji
aktualna je uporaba raznih mineralnih umjetnih gnojiva (urea, KAN, NPK) u svrhu proizvodnje veće količine hrane, što zauzima pozitivni ekonomski značaj.
U prozvodnji specifičnih biljnih vrsta, naročito voća, primjenjuju se određeni biljni hormoni i stimulatori rasta koji omogućuju proizvodnju veće količine određene
vrste, a pritom dolazi do gubitaka na kvaliteti i hranjivom sastavu te namirnice. Jedan od ključnih problema današnjice je i upotreba raznih pesticida,
herbicida i fungicida koji služe uništavanju biljnih vrsta i raznih mikroorganizama koji su u kompeticiji s nama interesantnom biljnom vrstom. Svi ti preparati
akumuliraju se u tlu i zajedno s ostalim tvarima i vodom osmotski ulaze u korjenov sustav i dospjevaju u sve biljne dijelove. Konzumiranjem takvih biljaka, u
obliku namirnica, unosimo u organizam štetne pesticide u niskim koncentracijama. Nadalje, oni mogu prouzročiti niz promjena, a gledano kroz generacije i brojne
mutacije. Zagađenje tla brojnim pesticidima je veliki i ozbiljan problem današnjice pa bi u svrhu očuvanja ljudskog zdravlja trebalo maksimalno izbjegavati takva
sredstva.
Dosta podataka može se naći na internetu pretražujući pojam zaštita hrane
LITERATURA
Željka Rogina
Student 4. godine, smjer: profesor biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb