Odgovori na postavljena pitanja - Biologija
448. Možete li mi reći nešto više o gljivama koje uzrokuju vrenje?
Carstvo: Fungi (gljive)
Odjel: Ascomycota
Razred: Hemiascomycetes
Red: Sacchaomycetales
Porodica: Saccharomycetaceae
Još od najstarijih vremena čovjek se koristio vrenjem koje uzrokuju gljive. Postupak pečenja kruha s kvascem Egipćani i Babilonci poznavali su stotinama godina prije Krista, a u ostalim dijelovima svijeta on se porširio mnogo kasnije. Egipćani su postupak fermentiranja smatrali mudrošću i milošću boga Ozirisa, a pravi je princip fermentacije ostao misterij sve do 17. st. kada je Leeuwenhoek izumom mikroskopa utvrdio postojanje stanica kvasca, a Louis Pasteur proučavao što je to u kvascu što diže tijesto.
Najpoznatija vrsta kvašćevih gljivica je Saccharomyces cerevisiae.
Pekarski kvasac je sivkasto bijela vlažna smjesa koja se sastoji od čiste kulture kvasnica, a koristi se za dizanje kruha, peciva i kolača. Osim pekarskog postoji još i pivski kvasac koji je nešto bogatiji hranjivim tvarima.
Kvaščeve su gljivice žive i imaju sposobnost pretvorbe (fermentacije) škroba u šećer i šećera u alkohol i ugljikov dioksid (CO2). Kvasac koristi energiju iz šećera putem respiracije (disanja) i fermentacije. Disanjem kvasac razlaže šećer u prisustvu kisika iz zraka i to koristi prilikom svog razmnožavanja. Pri fermentaciji koja se odvija bez prisustva zraka, kvasac koristi samo šećer i energiju. Za svoje potrebe kvasac koristi kisik iz šećera prilikom njegove razgradnje:
Literatura:
Martina Katalin
student 4. godine, smjer prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb