Laktaza je po kemijskom sastavu bjelančevina. To je enzim koji razgrađuje
laktozu, ugljikohidrat (disaharid) iz mlijeka. Laktaza hidrolizira laktozu
na galaktozu i glukozu.
Većina odraslih ljudi ne podnosi mlijeko jer im nedostaje laktaza.
No, gotovo sva novorođenčad i djeca mogu probavljati laktozu. To se ne
odnosi samo na ljude već i na mladunce ostalih sisavaca. U većini ljudskih
populacija stvaranje enzima laktaze prestaje u dobi od 4 do 5 godina. Da
li će se stvaranje laktaze nastaviti nakon tog doba uvjetovano je genetički.
Nedostatak laktaze prenosi se kao autosomno recesivno svojstvo i najčešće
dolazi do izražaja u adolescenciji ili u ranome odraslom dobu. Dominantni
alel odgovoran je za kontinuiranu sintezu laktaze, ali kod homozigotnog
recesivnog genotipa dolazi do prestanka sinteze laktaze.
Antropolozi i genetičari su utvrdili da je sposobnost apsorpcije i
probavljanja mlijeka u čovjeka evoluirala zadnjih 5 do 10 tisuća godina
i to u populacijama koje su se bavile uzgojem stoke.
Učestalost nedostatka laktaze značajno se razlikuje u pojedinim ljudskim
populacijama. Najčešća je u populacijama naroda u Zapadnoj Africi i njihovih
američkih potomaka te azijskih naroda. U europskim populacijama kao i u
populacijama Amerikanaca europskog podrijetla te u nekim populacijama srednje
azijskih naroda kao i u populacijama naroda južne i sjeveroistočne Afrike
aktivnost laktaze prisutna je u velikom postotku. Npr. nedostatak laktaze
javlja se samo u 3% Danaca, ali se zato javlja u 97% stanovnika Tajlanda.
U odraslih osoba s nedostatkom laktaze u lumenu tankog crijeva gomila
se laktoza kada god popiju mlijeko, jer nemaju mehanizma za korištenje
tog disaharida. Veliki osmotski učinak neapsorbirane laktoze uzrokuje dotok
tekućine u tanko crijevo. To izaziva kliničke simptome nepodnošenja laktoze,
kao što su nadutost, mučnina, grčevi, bolovi i proljevi.
Prof.dr.sc. Branka
Pevalek-Kozlina
Botanički zavod
Prirodoslovno-matematički
fakultet, Zagreb
bpevalek@public.srce.hr
Dr. sc. Mirjana Pavlica
Zavod za molekularnu biologiju
Prirodoslovno-matematički
fakultet, Zagreb
mpavlica@biol.pmf.hr