U novije vrijeme razvijen je veliki broj različitih modela mikroskopa,
pogotovo uporabom valnih duljina svjetlosti koje nisu vidljive (npr. UV),
koji ne koriste prolazno svjetlo već se koriste refleksijom (SEM i dr.)
ili su druge posebne namjene (polarizacijski, interferencijski i dr.).
Pretpostavljam da pitanje podrazumijeva klasičan svjetlosni mikroskop.
Iako se modeli pojedinih proizvođača razlikuju, neki su dijelovi gotovo
uvijek prisutni. Na slici ispod prikazan je jedan uobičajeni tip svjetlosnog
mikroskopa. Pogledaj npr. kako izgledaju suvremeni modeli poznatih proizvođača
kakvi su Carl Zeiss
Jena ili Olympus.
Osnovni dijelovi
mikroskopa su:
a - podloga
|
Svjetlosni mikroskop podrazumjeva postojanje adekvatno pripremljenog preparata kojeg treba promatrati. Naime, svjetlosnim mikroskopom se promatraju tanki i u različitoj mjeri prozirni preparati, po potrebi obojani selektivnim bojama za isticanje specifičnih struktura od interesa. Pretpostavimo da takav preparat imamo. Naime, posebna je priča kako se oni pripremaju i što se njima želi postići. Jedan od projekata e-škole je i IZRADA TRAJNIH PREPARATA BILJAKA kojeg izrađuju učenici iz Varaždinske gimnazije, pa ako je i ta tematika zanimljiva, možete razmijeniti iskustva ili postaviti novo pitanje.
Po postavljanju preparata na stolić mikroskopa treba slijediti sljedeće korake:
1. započeti promatranje objektivom najmanjeg povećanja
2. promatranjem sa strane spustiti tubus makrovijkom
neposredno iznad preparata
3. promatranjem kroz okular polagano podizati tubus makrovijkom
sve do pojave slike
4. podesiti jednoliko osvjetljenje polja dodatnim pomjeranjem ogledala
5. podesiti jednoliko osvjetljenje polja vertikalnim i po potrebi horizontalnim
pomicanjem kondenzora
6. pronaći dio preparata koji želimo promatrati
7. prema potrebi dodatno izoštriti sliku
8. prema potrebi rotiranjem revolvera koristiti objektiv većeg povećanja,
pri čemu se, ako je mikroskop dobro podešen, odmah pojavljuje relativno
oštra slika
9. dodatno podestiti oštrinu mikrovijkom
10. dodatno podestiti osvjetljenje ponavljanjem koraka 5.
Važna pravila:
1. podesiti na okularu skalu prema dioptriji oka (ukoliko takva postoji)
2. kod uporabe objektiva malog povećanja izbjegavati uporabu mikrovijka.
On je namjenjen radu s velikim povećanjima
3. izbjeći da se tekućina (alkohol, voda, ili dr.) koja je sadržana
u preparatu prosipa po stoliću
4. paziti da se pretjeranim spuštanjem, objektiv ne dođe u kontakt
sa preparatom, što može ošteti i jedno i drugo.
5. objektivi označeni crnim prstenom namjenjeni su za promatranje pod
najvećim povećanjima uz uporabu imerzionog ulja
Eto, u kratko bi to bilo najvažnije. U svakom slučaju detaljnije upute na hrvatskom jeziku dane su u:
VARIČAK B. (1956): Mikroskop. Teorijske osnove praktične mikroskopije. Školska knjiga, Zagreb, 1-204.
Toni
Nikolić doc.dr.sci.
Botanički zavod, PMF, Zagreb
22. siječanj 1999.
E-školaŠ u suradnji
s om.
Održava Toni
Nikolić . Posljednje promjene 22. siječanj 1999.