Agar se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste
tvari dobivene od morske biljke Gelidium. Na tržište dolazi u obliku
suhog praškastog proizvoda bijele do žućkaste boje. Ovisno o stupnju čistoće
razlikuje se i cijena agara. Koristi se kao dodatak koji daje čvrstoću
hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljke ili
bakterije. Kada se agar otapa u koncentracijama od 0,6 do 1,0% (tj. 0,6-1,0
grama na 100 ml) u vodi, on stvara polukruti gel pogodan za podloge u kulturi
in vitro. Da bi se agar otopio, potrebno je hranjivu podlogu grijati
gotovo do kuhanja. Grijanje na 98 ?C je dovoljno, ali i lagano kuhanje
podloge neće izazvati neku štetu.
Nakon zagrijavanja hranjive podloge do odgovarajuće temperature
dodaje se agar i miješa tako dugo dok prozirni komadići (pahuljice) potpuno
ne nestanu. Da bi se podloga stvrdnula, potrebno ju je ohladiti na sobnu
temperaturu. Ukrućivanje se počinje javljati kod temperature od oko 40
?C. Tako dugo dok se agar drži na vrućem, on će se moći razlijevati, pipetirati
ili će se njime moći na neki drugi način puniti posude. Kada se ohladi,
agar se ukruti. Ako se želi da hranjiva podloga ponovno prijeđe u tekuće
stanje, treba ju zagrijati. To je najbolje učiniti u autoklavu ili mikrovalnoj
pećnici.
Prof.dr.sc. Branka Pevalek-Kozlina
Zavod za molekularnu biologiju
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
bpevalek@public.srce.hr