Naše osjetilo okusa predstavljaju okusni pupoljci koji se uglavnom
nalaze na jeziku, ali i na nepcu i u ždrijelu. Podražaj što uzrokuje osjet okusa i njuha kemijske je
naravi, pa samo rastopljene tvari mogu djelovati na kemoreceptore osjetnih stanica. Gornja strana jezika prožeta je brojnim
izbočinama. To su jezične bradavice koje sadržavaju okusne pupoljke. Dno
okusnog pupoljka je u svezi sa završecima živčanih vlakana što vode osjet okusa
u mozak, i to u tjemeni režanj gdje se nalazi središte za osjet okusa. Okuse možemo podijeliti na 4 temeljna osjeta:
slatko, slano, gorko i kiselo, a svi ostali nastaju spajanjem tih temeljnih
osjeta.
LITERATURA
Keros, Pećina: Temelji anatomije čovjeka; Medicinski fakultet, Zagreb,1992. LINKOVI
http://www.hiim.hr/PDF/Temelji%20neuroznanosti%20-%2030%20poglavlje.pdf
Goran Vignjević
Student 4. godine, smjer: profesor biologije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb