Odgovori na postavljena pitanja - Biologija
Pri kuhanju u običnim pećnicama plin ili struja koriste se za zagrijavanje zraka unutar pećnice, a zatim topli zrak prenosi toplinu na namirnice koje kuhamo.
Mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu na potpuno drukčiji način. U mikrovalnoj pećnici poseban uređaj, tzv. magnetron, proizvodi mikrovalno zračenje čija je
frekvencija 2450 MHz (megaherca), a snaga 500 do 1000 W (vata). Energiju mikrovalnog zračenja apsorbiraju molekule vode sadržane u namirnicama.
Primljena energija mikrovalnog zračenja izaziva brze vibracije molekula vode u hrani, pri čemu nastupa zagrijavanje vode unutar namirnica, dok se istovremeno
zrak oko tih namirnica na zagrijava. Drugim riječima, mikrovalna pećnica kuha selektivnim zagrijavanjem vode sadržane u namirnicama.
U dostupnoj literaturi navodi se niz prednosti kuhanja u mikrovalnoj pećnici. Neke od njih su:
Valja naglasiti da danas nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da se bilo koja razina izloženosti mikrovalnom zračenju može smatrati apsolutno sigurnom.
Mikrovalno zračenje je nevidljivo, ne osjećamo ga i stoga se teško detektira. Prisutno je u mikrovalnoj pećnici uvijek kada je ona uključena. Mikrovalovi prolaze
kroz plastiku i staklo, a apsorbiraju ih svi objekti koji sadrže vodu. Bez obzira koliko nam suho izgledale pojedine namirnice, sve one sadrže određenu količinu
vlage.
Postoje neke predrasude u vezi mikrovalnih pećnica:
Budući da se ljudsko tijelo sastoji od velikog postotka vode (oko 85%), razumljivo je da si postavljamo pitanje o rizicima izloženosti mikrovalnom zračenju po
naše zdravlje.
Zagrijavanje vode unutar ljudskog tijela, ukoliko je u razumnim granicama, nema ozbiljnijih posljedica. Izloženost vrlo velikim količinama mikrovalnog zračenja
može izazvati opekotine i oštećenja očiju.
Ozljede koje mogu nastati kao posljedica korištenja mikrovalne pećnice slične su onima nastalim pri uporabi običnih pećnica.
Ljudi se mogu opeći pri neopreznom rukovanju vrućim tekućinama. Nadalje, vodena para koja se oslobađa pri zagrijavanju namirnica može izazvati vrlo ozbiljne
i bolne opekline. U mikrovalnim pećnicama također može doći do eksplozije sadržaja koje zagrijavamo, najčešće uslijed porasta tlaka u zatvorenim
spremnicima ili uslijed zapaljivanja hlapivih sadržaja.
Izloženost visokim razinama mikrovalnog zračenja može izazvati oštećenja očiju (katarakta). Ako su vrata pećnice oštećena ili se ne mogu propisno zatvoriti,
može doći do "istjecanja zračenja". Maksimalno istjecanje mikrovalnog zračenja dopušteno pravilima utvrđenim za uređaje koji emitiraju zračenje iznosi
1.0 milivat po cm2, mjereno na udaljenosti 5 cm od bilo koje vanjske površine pećnice. Smatra se da ta razina nije štetna. Mikrovalovi ne mogu
prolaziti kroz metal i zadržavaju se unutar pećnice (koja je zapravo neka vrsta metalnog spremnika, čije su stijenke obično obložene plastikom). Tako dugo dok
nema oštećenja na pećnici, iz nje ne bi smjela istjecati energija mikrovalnog zračenja.
Pri savjesnom korištenju mikrovalnih pećnica rizici za zdravlje su minimalni jer su ovi uređaji konstruirani prema određenim sigurnosnim propisima i ukoliko se
s njima rukuje na ispravan način, ne predstavljaju opasnost za korisnika. Nikako se ne smije koristiti pećnica koja je oštećena ili sumnjamo da bi mogla imati
kakva fizička oštećenja. Iz sigurnosnih razloga, potrebno je redovito provjeravati vrata pećnice, čistiti njenu unutrašnjost i ne uključivati je kad je otvorena ili
prazna.
Smatra se da hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici ne izaziva probavne smetnje učestalije u odnosu na konvencionalno pripremljenu hranu.
Iako mikrovalovi brzo zagrijavaju hranu, nikako se ne preporuča zagrijavanje dječjih bočica u mikrovalnoj pećnici. Naime, iako je bočica na dodir hladna, njezin
sadržaj može biti izuzetno vruć i uzrokovati opekline u dječjim ustima i grlu. Osim toga, stvaranje vodene pare u zatvorenom spremniku, poput dječje bočice,
može dovesti do eksplozije.
Poseban problem pri kuhanju u mikrovalnoj pećnici predstavlja neravnomjerno zagrijavanje hrane. Taj problem osobito je naglašen pri zagrijavanju
dubokosmrznute hrane ili većih komada hrane. Pritom pojedini dijelovi namirnica mogu biti topli ili čak vrući, dok su drugi dijelovi hladni. U tim hladnim
dijelovima mogu zaostati značajne količine bakterija i drugih mikroorganizama koji se nisu mogli uništiti toplinskom obradom, pa njihov broj može narasti i
kontaminirati namirnicu.
Na kraju se vraćamo na pitanje o sigurnosti mikrovalnih pećnica. Kao što je već ranije istaknuto, danas nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da se bilo koja razina
izloženosti mikrovalnom zračenju može smatrati apsolutno sigurnom. Prema tome, uporaba mikrovalne pećnice predstavlja rizik na koji se svjesno odlučujemo,
slično kao i na uporabu drugih tehnoloških dostignuća suvremenog čovječanstva. Tako dugo dok se nedvojbeno ne utvrde i dokažu štetni učinci mikrovalnog
zračenja na namirnice koje se kuhaju i, prema tome, na ljude koji se takvim namirnicama hrane, na svakom pojedincu ostaje da sam procijeni rizik i odluči hoće
li prihvatiti potencijalne rizike proizašle iz uporabe mikrovalne pećnice ili neće. Ukoliko pak prihvati uporabu ovog uređaja, svaki pojedinac mora biti svjestan da
je njegova osobna sigurnost pri korištenju tijesno povezana s načinom na koji ga koristi.
KORISNI LINKOVI
dr. sc. Nevenka Kopjar