bio-logoOdgovori na postavljena pitanja 201 - 300

Stranice s odgovorima: | 1-100 | 101- 200 | 301 - 400 | 401- 500 |


201.  Mendel i osnovni zakoni nasljeđivanja?

202.  Moram napisati referat o člankonošcima. međutim, iako postoji zaisat mnogo vrsta ne mogu se nikako odlučiti za onu koja bi bila najzanimljivija za predstavljanje. Zato trebam nekoliko (tri-četiri) prijedloga o čemu pisati i LITERATURU u kojoj bi o tome mogla naći više (literatura neka budu, naravno, knjige - napišite mi naslov i autora, a mogu i web-stranice). Hvala puno!

203.  Molim vas da mi nešto kažete (ili barem navedete gdje da tražim) o porodici štitarka jer trebam napisati referat a udžbenik mi nije dovoljan! Unaprijed hvala ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
        Gimnazija A.G. Matoš, Zabok

204.  Koji su simptomi, ako uopšte postoje, postojanja hlamidije u organizmu? Kako se leči? Kakav uticaj ima postojanje hlamidije na trudnoću ili začetak života. Unapred Vam hvala!
         Novi Sad

205.  Zanima me da li postoje živorodni kukci?? Ako postoje, da li mi možete napisati neke vrste?
         Varaždin

206.  Možete li mi opisati protonefridije, metanefridije i Malpigijevo tijelo? U čemu je razlika?
         Livno

207.  Imam nekoliko pitanja. Prvo, možete li mi preporučiti literaturu iz koje bi se moglo saznati nešto više o organskim spojevima i postanku života na Zemlji? Drugo, zanima me životopis Stanleya Millera i pobliže objašnjenje njegova poznatog pokusa. Treće, možete mi napisati nešto pobliže o Oparinovim radovima?

208.  Zanima me nešto više o šećernoj repi?

209.  Zamolila bih vas ako je moguće da mi napišete što znate o protozoama!!
         Vinkovci

210.  Ja sam došla u dodir s bolesnim golubom koji je imao zeleni proljev - točnije vodeno zeleni proljev. Ptica je kunjala i uopće malaksala, uz to je veoma slabo jela. Mi smo je liječili antibioticima koje smo kupili u prodavnici. Poslije toga ptica se oporavila, počela da jede. Proljev je potpuno nestao. Jedina posljedica koja je ostala je ta da ptica nema više ravnoteže i što joj se uvrće vrat. Iza toga ja sam dobila naglu upalu pluća, sa veoma visokom trmparaturom. Inače nisam sklona gripi i prehladama, pa me to začudilo.I mala sam 7 dana temparaturu, s bolovima u kostima i slabijim kašljom. Nakon 10 dana sam ozdravila, naglo kako sam naglo i dobila upalu pluća. Kasnije sam našla na internetu o bolesti golubova i to povezala sa svojom bolesti. Molim vas da mi odgovorite jesam li ja u pravu i ako jesam šta dalje da poduzmem? Da li ja mogu da prenesem bolest na drugog? Inače, za vrijeme bolesti mene je njegovala kćerka koja je u 6. mjesecu trudnoće. Ona nije bila bolesna, kao ni svi ostali u kući. Da li je ona u ikakvoj opasnosti? Hvala za odgovor.

211.  Pišem maturalni rad iz biologije na temu genska kontrola staničnih funkcija. Molila bih vas ako mi možete nešto napisati o tome i preporučiti mi literaturu. Unaprijed hvala!
         III. gimnazija, Osijek

212.  Treba mi odgovor na pitanje "Kako kukci vide i kako se glasaju"!!!!! Molim vas odgovor što prije. Hvala unaprijed
         Slavonski Brod

213.  Možete li mi napisati nešto o lopočima i njihovom uzgoju?

214.  Molim Vas da mi napišete sve o Smrdljivim martinima. Gdje žive, kako se razmnožavaju, da li su štetnočine i tome sl. Naime, često ih susrećem u kući u poslijednje vrijeme a ne znam ništa o njima a, da budem iskrena, jako mi se gade i ne znam kako ih se riješiti. Unaprijed hvala
         Krapina

215.  Dobio sam temu za maturski rad Nasljedne bolesti i želio bih da mi nabrojite neke i osnovno o njima za početak...
         Prva gimnazija, Sarajevo, 4r

216.  Imam seminar o embrionalnom razvitku, tražila sam na internetu o tome ali nema konkretno. Da li znate kakvu dobru stranicu o toj temi ili neku radnju na koju bi se mogla usmjeriti. I zanima me još pod embrionalnim razvitkom dal se pod tim smatra razvoj djeteta do rođenja?
         Visoka učiteljska škola

217.  Molim za kratak odgovor o korišćenju mikrovalnih pećnica u domaćinstvu i njihov utjecaj na zdravlje (pogotovo na djecu)!

218.  ...kakav to medij za biljke treba imati, i je li takve (divlje) biljke moguće uopće uzgajati u prosječnom zagrebačkom stanu na zapadnoj strani pored svijetlog prozora.

219.  Da li mi možete reći neki site gdje mogu naći dosta podataka o deobi ćelija - mitozi? Unapred hvala.

220.  Za maturalnu radnju odabrala sam genetiku boja konja, no imam problema s objašnjavanjem parcijalne dominacije pa bih Vam bila zahvalna ako biste mi mogli objasniti što je to i navesti neki primjer (vezano za boje konja). Unaprijed hvala.
         Zagreb

221.  Možete li mi nešto napisati o razvoju metoda kloniranja u svijetu? Gdje i kada se prvi put uopće došlo na tu ideju, i je li primjenjivana još negdje osim na Dolly, te što se u pogledu kloniranja očekuje u budućnosti? Može i koja web stranica sa sličnim podacima. Unaprijed hvala.

222.  Možete li mi reći nešto o SCE - razmeni sestrinskih hromatida?

223.  Molim vas da mi objasnite kako je moguće da roditelji koji imaju plavu boju očiju, dobe potomka sa smeđom bojom očiju, ako je plava boja recesivna a smeđa dominantna? Molim vas također da mi preporučite literaturu u kojoj bi mogao saznati nešto o tome.
         Varaždin

224.  Voljela bih da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Kako radi srce, što je to megaloblastična anemija i kolika je uloga nasljeđivanja u nastanku neke bolesti?

225.  Molim vas da mi napišete o sisavcima - krvotok, probavilo, razmnožavanje, živčani sustav. Ako možete nekoliko slika o tome!! Možete mi napisati imena internet stranica na kojima piše o tome ili neke literature. Treba mi za referat iz biologije..
         Zagreb

226.  Imam maturalni rad o ribama. Znači sve opcenito. Kako nam je školska knjižnica jako loše opremljena knjigama, a ni gradska nije nešto bolje, a pogotovo o ribama. Molio bih Vas ako mi ikako možete napisat općenito o ribama i, ako nije problem, da toga bude više jer sam vrlo loše opremljen s literaturom o ihtiofauni. Unaprijed Vam veliko hvala.
         Knin

227.  Kada je pronađen svjetlosni mikroskop?
         Zadar

228.  Molim Vas da mi kažete sve o životu, razmnožavanju, staništu i ostalome o vretencu - vilin konjicu. Unaprijed hvala!

229.  Zanima me što su to tresetišta?
         Osijek

230.  Zanima me sve o čovječjoj ribici! Unaprijed hvala.

231.  Imam dva pitanja. Možete li mi napisati nešto više o citoplazmi, njezinoj ulozi u stanici, molekulskoj građi i slično, i zanima ne nešto o Gorteru i Grendelu, znanstvenicima koji su se bavili proučavanjem biomembrana! Unaprijed hvala.

232.  Što je akutna diarea? Kako se zaraziš, koji su simptomi, stadiji bolesti i kako se lječi? Unaprijed hvala na odgovoru.
         Zadar

233.  Pozdrav! Student sam medicine, II godina. Želio bih napraviti kod kuće koloniju Lactobacilus sporogenes na petrijevoj ploči. No posto smo tek počeli sa mikrobiologijom, još ne znam baš sve što me zanima. A zanima me sljedeće:
1. kakvu hranjivu podlogu moraju imati za razvoj? Da li je mogu napraviti od kućnih materijala i kako?
2. da li su patogene u koloniji, tj. da li se mogu kako zaraziti experimentisanjem?
3. kada uzgojim koloniju lactobacilusa, da li ih mogu prenjeti u biljnu ćeliju, (recimo kaktusa) da li mogu živjeti u biljnoj ćeliji?
4. A u životinjskoj? Tj. mogu li kako inficirat ovim sojem akvarijsku ribicu kao pokusnu zivotinju, te pratiti rezultate?
5. Da li mogu "posijati" spore lactobacilusa što se nalaze recimo u kapsuli PRO LIFE (proizvoda za regulaciju probave)
6. Koliko treba vrmena od "sadjenja" da se stvore kolonije?
7. Dodatne informacije, koje bih trebao znati.
Zahvaljujem puno.

234.  Molim Vas da mi pojasnite rad i ulogu eritrocita u krvi, te kako oni prenose kisik iz pluća do stanice i ugljični dioksid od stanica do pluća?? Unaprijed hvala!

235.  Možete li mi reći nešto više o velikoj pandi? Hvala

236.  Molim vas da mi što opširnije napišete o bjeloglavim supovima!

237.  Tražim već neko vrijeme podatke o biljkama koje žive na tlima siromašnim dušikom i fosforom i nisam baš imao nekog uspjeha. Podaci su mi potrebni za izradu maturalne radnje pod nazivom "BILJKE SIROMAŠNIH TALA". Na internetu ima nekoliko stranica o karnivornim biljkama, ali one su više samo informativne, te se odnose na uzgoj tih biljaka kod kuce. Molio bih ako mozete napisati nekakvu literaturu (više stručnu) vezanu uz tu temu (biljni svijet na tlima siromašnim dušikom i fosforom). Hvala unaprijed!
         Gimnazija Čakovec

238.  Poštovani, zanima me koji plod nema sjemenke i zašto? Unaprijed zahvaljujem
         Varaždin

239.  Molim vas da mi napišete što više podataka o algi Caulerpi taxifoliji, što prije, to bolje. Unaprijed hvala.
         Vitovitica

240.  Trebao bi odgovor o razvoju zuba kod kralješnjaka. Treba mi za maturalni rad za uvod a ne mogu nigdje to pronaći. Molim Vas pomozite što prije. Hvala.
         Zagreb

241.  Kako (uspješno) vegetativno (iz reznice) raznnožit maslinu? Hvala!

242.  Molim vas napišite mi opširno o Krebsovom ciklusu i molim vas, nemojte me štediti dugih i kompliciranih imena jer me jako zanima taj ciklus! Unaprijed hvala!
         Zagreb

243.  Na nastavi smo spomenuli kako mijelinska ovojnica omogućuje ubrzanje bioelektričnih impulsa, te je rečeno kako je ona u biti namotana Schwanova stanica. Zanima me što je dakle Schwanova stanica i na koji način omogućuje ubrzanje bioelektričnog impulsa.
         Čakovec

244.  Hoću da istražujem kako lektini utiču na proliferaciju belih krvnh zrnaca. Zanima me lektine iz kojih biljaka da koristim? I uopšteno o metodici rada?

245.  Kakve posljedice mogu biti izazvane djelomičnom pericentričnom inverzijom heterokromatina, ako nema znakova prisustva numeričkih i/ili strukturnih kromosomskih promjena?
         Sisak

246.  Potrebna mi je pomoć oko maturskog rada na temu "Organi usne duplje" (posebno o zubima), pa bih vam bio zahvalan kada bi mi poslali nešto u vidu referata na tu temu ili me uputili na odredjeni site.

247.  Za maturalnu radnju iz biologije imam temu "Humoralna imunost s naglaskom na alergijske reakcije". Molim vas da mi barem ukratko objasnite! Hvala
         Zadar

248.  Studentica sam biologije i kemije PMF - a u Splitu i imam 3 pitanja o zmijama (u Hrvatskoj po mogućnosti):

  1. Čime se hrane mlade zmije (npr. poskok, bjelouška...)?
  2. Da li je priznata službeno u Hrvatskoj 15. vrsta zmije (Coluber jugularis caspius - žuta poljarica koja navodno živi samo na Lastovu)?
  3. Kako viviparna zmija (kao poskok) rađa mladunče?
    Split

249.  Molili bi vas ako nam možete napisati nešto o vrenju, za referat. Nešto što bi se moglo napisati kao uvod.
         Čakovec

250.  Jel možete poslati nešto o parazitima na biljkama i vrste te opisi!

251.  Možete li mi napisati nekoliko osnovnih informacija o crnoj, bijeloj i žutoj rasi? Hvala.
         Zagreb

252.  Molim vas da mi napišete nešto o glodavcima, posebno o dabru. Unaprijed hvala.
         Zagreb

253.  Imam referat na temu "Zaštita hrane", pa vas molim da mi pošaljete nešto o tome. Unaprijed hvala!
         Sarajevo

254.  Molim Vas da mi napišete nešto o životnim oblastima mora i okeana! Unapred hvala!

255.  Možete li mi reći nešto općenito o kukcima, njihovom razmnožavanju, građi, vrstama, prehrani... Unaprijed hvala.

256.  Naišao sam na punoglavce u lokvi. Neke od njih donio sam kući jer želim pratiti njihov razvoj u žabu. Dužine su oko 3 cm i imaju male noge.
Koliko im vremena treba da se razviju u žabe?
Što bih trebao da ih održim na životu, ako je to moguće kod kuće?
Hvala!

257.  Zamolila bih vas da mi napišete nešto više o mriješćenju jegulja i lososa. Unaprijed hvala!
         Zagreb

258.  Molim Vas da mi napišete nešto više o koliformnim bakterijama, fekalnim streptokokima, sulfit-reducirajućim klostridijima i Proteus vrstama. Zanimaju me vrste bakterija i bolesti koje izazivaju kod čovjeka i put njihovog dospijeća u vodu. Unaprijed zahvalna

259.  Treba mi što više mogućih podataka o testosteronu. Gdje nastaje, zašto, kako...
         Zagreb

260.  Da li mi možete dati neke osnovne podatke o LJAMI? Jedino što znam jest da je slična devi...
         Zagreb

261.  Možete li mi objasniti kako gledaju životinje, a kako čovjek i nešto o lupi.
         Beograd

262.  Da li mi možete reći nešto više o nametnicima kao što su tekuti i buhe?
         Nova Gradiška

263.  Možete mi napisati nešto o biosferi - kopnenim, zračnim i vodenim sustavima?

264.  Trebam napravit referat a tema mi je: Tkiva i organi biljaka. Jel mi možete reći što o tome i gdje da tražim? Puno hvala!!!
         Osijek

265.  Imam referat o leptirima, pa Vas molim da mi napišete nešto uopšteno o ovoj biološkoj grupi zivotinja. Vaš rad o ribama me je fascinirao i volio bih nešto slicno i o leptirima.
         Brčko

266.  Recite mi nešto više o fiziologiji varenja celuloze kod termita?

267.  Možete li mi opsirnije napisati o mejozi? Unaprijed hvala

268.  Što je plazmodij?

269.  Možete li mi objasniti proces osmoze na modelu Traubeove stanice?
         Bjelovar

270.  Zanima me nešto više o mikoplazmama, o bolestima koje one uzrokuju, ali i o rikeciji kao uzročniku bolesti trahome i psitakoze. Hvala!

271.  Što je točno hemofilija, tko ju je i kada otkrio, kako se može otkriti da netko boluje, kako se prenosi, koji su simptomi, jel postoji lijek i kako se može pomoći oboljelima?

272.  Molim vas da mi napišete nešto o C4 biljkama te o ananasu.
         Zagreb

273.  Željela bih nešto više znati o Barrovom tijelu i da li postoji kakva slika barovog tijela? Unaprijed hvala!

274.  Zašto se divlji kesten nalazi u gradskim parkovima, a pitomi u šumi?

275.  Kako i čime se hrani puž?

276.  Imam u vrtu ježa htjela bi znati više o načinu njegova života i prehrane. Hvala.
         Osijek

277.  Vaša stranica već mi je pomogla da napravim referat o elektronskom mikroskopu, no ovaj put vas molilm da mi kažete nešto o dermatoglifima i o dr.sc. Pećini? Također za referat... Hvala
         Varaždin

278.  Kao zadatak iz biologije dobila sam pokus "Određivanje zone produženog rasta korijena". Nažalost, nigdje nisam uspjela pronaći nikakve podatke o tome kako se pokus izvodi te što je sve potrebno za izvođenje istog. Također bi me zanimali i rezultati već prije izvedenih pokusa s tom temom.
         Pakrac

279.  Možete li mi pojasniti razliku između homolognih i analognih organa?

280.  Molim vas da mi napišete nešto opširnije o citokromima!
         Varaždin

281.  Moram napisati referat iz biologije o prilagodbama kukaca, a ne mogu to nigdje pronaći pa vas molim da mi napišete nešto o tome. Hvala

282.  Možete li da mi napišete e-mail u kom će biti malo opširniji text o crnoj udovici?

283.  Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako tučak prepoznaje peludno zrnce svoje vrste.
         Varaždin

284.  Imam iz biologije referat na temu "Divlje mačke" pa bih Vas molio nešto o njihovom ponašanju, brizi za mladunčad i sl, primjereno za I. razred opće gimnazije. Bilo bi dobro ako možete staviti neke korisne linkove. Unaprijed zahvaljujem.
         Gospić

285.  Šta ustvari omogućuje FIZIČKO zakretanje biljke suncokreta? Znam priču o fotofilnosti, taksijama i nastijama, ali šta omogućuje zakretanje?

286.  Ima li svaka biljna jedinka svoj specifični DNA? Spolne stanice se multipliciraju mejozom koja rezultira sa stanicama drugačijim od matične, što po genetskom materijalu, što po haploidnosti, dakle, po nekoj logici bi morale biti svaka svog posebnog DNA koda.

287.  Molim vas da mi kažete nešto o herpetologiji i herpeto svijetu ili bar stranicu na kojoj to mogu pronaći. Unaprijed hvala.

288.  Molim Vas za pomoć oko ukrasnog ananasa koji je krasno procvjetao ovog ljeta a potom je iz cvijeta nastavio rasti (kako se meni čini) novi "grm" ananasa. Što da radim? Želim mom ananasu pružiti što je moguće bolje uvjete za daljnji rast, te Vas ovim putem lijepo molim da nam pomognete savjetima. Unaprijed Vam hvala.

289.  Neki ga zovu muškatni oraščić, a neki morski oraščić. Pitanje bi bilo sljedeće: interesira me sve o njemu, kako uspijeva, gdje uspijeva, da li može da uspijeva kod nas, kakva je to biljka tj. stablo itd.

290.  Pišem referat za 5 razred na temu jednostanični organizmi. Molim nešto o amebama, papučicama, zvoncu i sl.

291.  Kako mogu uloviti slatkovodne virnjake? Gdje oni žive i čime se hrane?

292.  Molim vas da mi napišete nešto o građi i funkciji stanice.
         O.Š. Ražanac, 8. razred

293.  Molim vas da mi nešto detaljnije opišete sljedeće metode istraživanja stanica, te preporučite neku knjigu ili internet stranicu.
Centrifugiranje, gel elektroforeza, mikroinjekcije, nuklearna magnetska rezonancija, rendgenska strukturna analiza, kromatografija, autoradiografija, kultura stanica.
Puno hvala!

         Varaždin

294.  Zašto su gnojišta ispod površine uvijek topla?
         Buje

295.  Možete li mi molim vas reći nesto više o cvrčku? Jedino što znam je da pjevaju, da su zeleni i da su lijeniji od mrava (barem u bajkama) !
         Zagreb

296.  Poštovani, molila bih da mi napišete nešto o Fascioli hepatici
         Split

297.  Za maturalni rad imam temu nametnici u ljudskom probavilu, stoga ako je moguće da mi napišete nešto na tu temu i preporučite literaturu i web stranice koje da koristim... unaprijed hvala

298.  Što utječe na fotosintezu?

299.  Što je disanje?

300.  Od čega zavisi otvaranje i zatvaranje stoma?

 


Povratak na početnu stranicu biologije