bio-logoOdgovori na postavljena pitanja 301 - 400

Stranice s odgovorima: | 1-100 | 101-200 | 201-300 | 401- 500 |


400.  Uz cestitke na vasoj web stranici,molio bih vas da me podrobnije upoznate sa mikropropagacijom ruza kulturom in vitro,te osnovna oprema koja bi za pocetak mogla zadovoljiti taj proces, te gdje i kako bih mogao doci do takve opreme. Takođe me interesuje, koje su mjere koje je nuzno poduzeti da bi se zastitili od eventualnih nezeljenih posljedica, kod laboratorijskog rada, a u cilju osobne zastite. Hvala lijepa.

399.  Možete li mi, molim Vas, napisati nešto o općim ekološkim karakteristikama litosfere? Unaprijed HVALA!!!!!!!!!

398.  Što su transpiracija i gutacija i kada se one događaju? Primjer u prirodi. Može li se transpiracija i gutacija izvesti kod kuće s nekim biljkama?

397.  Molila bih Vas da mi objasnite krvotok čovjeka (osobito mali krvotok), te ako je moguće da mi priložite i neke crteže krvotoka. Unaprijed hvala.

396.  Šta je genom? Iz čega se sastoji (kod eukariota i prokariota)? Kako je raspodijeljen, na koji način se omogućava očuvanje tog genoma?

395.  Četiri moždane komore - gdje su i zašto su tu gdje jesu?

394.  Bila bih vam puno zahvalna, ako biste mi pomogli u vezi sa pitanjem o ekološkim faktorima koji uslovljavaju život u moru, ekosistemima u moru, moru kao staništu. Unaprijed hvala, Tamara

393.  Molim vas da mi pomognete, radim seminarski rad, a tema mi je "Interseksualna i intraseksualna selekcija" iz Darwinove teorije evolucije. Unaprijed hvala!

392.  Možete li mi molim vas reći što su to modifikacije u evoluciji?

391.  Molim vas napišite mi sve o plijesni. Što je plijesan, kako nastaje i kako reagira s pojedinim tvarima (kiselina, voda..).

390.  Molim vas da mi opišete kako se razmnožavaju ptice (kokoši). Koji su im reproduktivni organi i kako ih koriste? Može li se iz svakog jajeta izleći pile?

389.  Kako su se hranili prvi predjezgreni oblici? Zašto su fotosintetski organizmi nepovratno promijenili uvjete za život na Zemlji?

388.  Molim vas recite mi bilo što o polutkama mozga kod čovjeka. U kakvom su odnosu, koja su im zaduženja, zanimljivosti, pokusi, bilo što unaprijed hvala!!!

387.  Molim Vas da mi napišete nešto o šumskom ježu.

386.  Što je crvotočina? Crv? Kako izgleda? Na koji način obraniti drvo koje je napadnuto?

385.  Bok! Imam par pitanja za vas! Tumori su relativno česta bolest kod ljudi i životinja,mene zanima da li postoje tumori biljnih stanica, jer, koliko mi je poznato, i biljke imaju organe i stanice!? Zanima me da li je istina da su znanstvenici uzgojili ljudsko uho na leđima glodavca?

384.  Zanima me u najkraćim crtama zbog čega je toliko važno očuvati bioraznolikost?

383.  Molim vas da mi napišete sve o eugleni. Jeli moguć njezin uzgoj, ako da kako (molim vas opširno).Gdje ju mogu naći? Živim u Puli, a koliko je meni poznato tu baš i nema nekih bara. U enciklopedijama i udžbenicima je to opisano vro kratko i šturo, zato vas molim za pomoć.

382.  Zanima me nešto više o postanku planeta Zemlje. Kada je nastala, kako se razvio život, itd. Bio bih vam puno zahvalan kada biste mi nekako pomogli! Literatura mi je potrebna za seminar iz biologije. Puno hvala!
i
Zdravo! Zanima me sve o postanku planeta Zemlje i kako je nastao život na njemu, te kako je taj život izgledao u počecima. Puno hvala!

381.  Kako izgleda virus ptičje gripe? Je li virus ptičje gripe može mutirati sa mitohondrijskom DNA? U kojim oblicima bi mogao biti opasan za ljude?
i
Molio bih vas da mi odgovorite na pitanje što je to točno ptičja gripa, dal je moguć prijenos na čovjeka i u kojem slučaju? I naravno o naćinima zaštite...

380.  Koja je važnost turgora za čvrstoću tkiva?

379.  Koja je razlika između aerobnog i anaerobnog disanja?

378.  Koje su osobine, koje bolesti izazivaju, gdje najbolje rastu Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus gr. A, Streptococcus gr. B, Streptococcus gr. D, Streptococcus gr. F, Streptococcus gr. G, Streptococcus pneumoniae?

377.  Potrebne su mi informacije i preporuka literature koja se bavi proučavanjem povijesti natjecanja u području prirodoslovlja u osnovnim i srednjim školama (kada su počela , tko ih je organizirao itd .) Unaprijed hvala !
        Nova Gradiška

376.  Koje je najviše stablo na svijetu?

375.  Zanima me kakva je to biljka alfa alfa, koji su njeni drugi nazivi, gdje uspijeva i za što se sve koristi?

374.  Što je IMVC?

373.  Pišem referat o osjetilima (naručito oko i uho) molim svu moguću pomoć

372.  Kako je građena stanična membrana?

371.  Za maturalnu radnju imam temu "Evoluciju čovjeka", pa bih molio da kažete nešto o tome.

370.  Molim vas odgovorite mi šta su to antigeni?

369.  Da li biljkama pomaze ili odmaze ako su 24h izlozene svetlu - vestackom (neonka) i prirodnom. Ovo me posebno interesuje kada su u pitanju biljke mesozderke.

368.  Zašto mužjaci sisavaca (uključujući i čovjeka) imaju bradavice na grudima?
Zašto neke zmije imaju zakržljale ostatke sićušnih nogu?
Zašto pojedine vrste kukaca neletača imaju krila koja nikad ne otvaraju? (prema Darwinu)

367.  Možete li mi reći, ako znate, nešto više o čovječjoj ribici (u kojim je točno područjima i rijekama pronalaze u Hrvatskoj i ima li još razloga, osim što je endemična životinjska vrsta, zašto je zaštićena)?

366.  Možete li mi reći nešto više o Mendelu, njegovom životu i radu. Pišem maturalnu radnju iz toga pa bi mi dobro došlo malo više informacija. Unaprijed hvala!!!

365.  Molim da mi napišete sve o krvotoku i živčanom sustavu mačaka.

364.  Molim vas, nađite mi neke podatke o utjecaju invazivnih vrsta na okoliš. Puno hvala.

363.  Dobio sam referat pisati o hordatima, a ja ne znam nista o tome. Molim da mi odgovorite. Unaprijed hvala puno.

362.  Molim vas da mi napišete nešto o biljnom planktonu, jer moram napisati referat o njemu!

361.  Molim vas napišite mi sve o raku vitičaru i račiću baburi ako je moguće uz kakvu sličicu!!! Unaprijed puno hvala!!

360.  Hej, ja bih saznala nešto o vidri. Puno hvala!

359.  Trebao bih pisati o velikom i malom mozgu te o produljenoj moždini, molim vas da mi pomognete. Unaprijed hvala.

358.  Zanima me sve o vegetativnom razmnožavanju! Unaprijed hvala!
        Velika Gorica

357.  Molim vas da mi razjasnite pojmove zatvoren i otvoren krvotok, te kakva je razlika između otvorenog i zatvorenog krvotoka.

356.  Molim da mi odgovorite kako su carstva po novome podijeljena?

355.  Htjela bih znati koja je najmanja i najveća žaba i nešto o njoj (koliko je velika…) i još bih htjela znati rekorde u skakanju žaba.

354.  Koja je uloga, građa i što izlučuje debelo i tanko crijevo! Hvala

353.  Zanimalo bi me kako u školjki nastane biser.

352.  Molim Vas da mi napišete sve o planktonu
i
Molim Vas da mi napišete nešto o biljnom planktonu, jer sam ga dobila kao temu za referat iz biologije.

351.  Zanima me kakvi su to maligni tumori, koliko ih ima i na koji način se gradiraju od 1 do 4 ?

350.  Molim Vas za referat o kukcima kao štetočinama!
        Beograd

349.  Zamolio bih vas da mi odgovorite na pitanje kako konji spavaju; da li lezecki ili stojecki, ili mozda oboje? Hvala

348.  Zanima me kako tocno i prvenstveno ZASTO dolazi do hipervitaminoze vitamina C? Laicki gledano, hranjivo bez kojeg se ne moze, ali postoji dnevna doza boldirana na etiketama
i
Pročitao sam u jednom udžbeniku da je prosječna dnevna doza vitamina C 50-60 mg dovoljna za naš organizam. Zanima me što se dešava u našem tijelu kada recimo u tijelo unesemo dozu od 700 mg C vitamina?

347.  Možete li mi reći nešto više o interakciji alelogena (alelnih gena)?? Unaprijed hvala...

346.  Molim Vas da mi napisete cijeli postupak prstenovanje jedne ptice te opisete kako izgleda prsten, koje oznake, boje oblike nosi na sebi (ako moze koja fotka, jos bolje...) te kuda najcesce sele nasih 20-ak najrasprostranjenijih ptica selica, a koje najcesce i odakle dolaze k nama...unaprijed hvala...
        Osijek

345.  Treba mi sve o poliplacophori, tj. hitonima.

344.  Što su modrozelene alge?

343.  Molim vas da mi objasnite gradju filovirusa i sposobnost mutacije ovog tipa virusa.

342.  Puno pozdrava i pohvala stranici. Mene zanima jedan pojam s kojim sam se susrela u školi prilikom obrađivanja puževa, a nigdje nisam pronašla objašnjenje što je to: gonada. I još jedno pitanje: Kako je točno i zašto došlo do torzije kod puževa? Znam da je torzija zakretanje trupa, ali bih voljela saznati nešto više o tome (također nisam pronašla adekvatno objašnjenje u udžbenicima iz biologije. Unaprijed hvala.

341.  Za seminarski rad imam temu vrsta i/ili populacija i njihovo mjesto u biologiji! Možete mi reći nešto o tome, kako da počnem, literaturu i možda stranice na internetu gdje bi pronašla nešto o tome! Unaprijed hvala; nadam se brzom odgovoru!
        Karlovac

340.  Molim vas da detaljno opisete građu pelikule papučice (Paramecium caudatum). Hvala.
        Vinkovci

339.  Pišem maturalnu radnju na temu gametogeneza kod čovjeka. U nekim izvorima sam našla da kod nekih vrsta oocita, za razliku od spermatocite, nikad ne postigne stupanj samostalne zrele spolne stanice, već dovršava drugu mejotsku diobu tek kad joj se u citoplazmi nalazi jezgra spermija. Je li tako i kod čovjeka?

338.  Kako se trakavica hrani? Što je najvažnije za pojam ehinokok?
        Dubrovnik

337.  Imam referat iz biologije na temu "Ponašanje sisavaca u biosferi" pa bih vas molio da mi napišete nešto općenito o ponašanju sisavaca (odnosi među spolovima, briga za potomstvo, njegovanje mladih, zimski san, seljenje i društveni život). Hvala.
        Opća gimnazija, Kutina

336.  Znate li neke životinje što se hrane s biljnom ili samo životinjskom hranom? Kako se zovu životinje koje se hrane gotovom hranom? Kakvom hranom se hrane životinje?

335.  Koristi li zelena biljka CO2 kad se izloži svijetlosti? Koristi li zelena biljka ili oslobađa CO2 kada nije izložena svjetlosti?

334.  Želio bih saznati nesto više i detaljnije o štucanju - procesu samom i njegovim uzrocima, te cilju samog štucanja, tj. sto se štucanjem postiže. Unaprijed zahvaljujem.
        Čakovec

333.  Moramo znati objasniti životni ciklus mješinarki i stapčarki pa ako bi mogli u par rečenica samo ukratko mi pojasniti molim vas. Puno pozdrava i hvala.

332.  Molim Vas da mi objasnite mišiće i sve vezano za njihov rad i građu! Hvala!
        Virovitica

331.  Molim vas da mi posaljete nesto o prokariotskim stanicama !
        Srednja škola "Ambroz Haračić"

330.  Molim vas možete li mi reći nešto više o glasanju životinja. Dobio sam referat pa me zanima gdje bih sve mogao tražiti informacije.
        Osijek

329.  Molim vas napišite mi nešto više o bakterijama Enterobacter klebsiella i Escherichia coli, kako one mogu dospjeti u hranu i kakve posljedice mogu izazvati kod čovjeka.

328.  Recite mi molim Vas nešto više o štipavcima.
        Čakovec

327.  Moram napisati referat iz biologije pa vas molim da mi pošaljete nešto o paličnjacima: gdje se nastanjuju, kako se razmnožavaju itd. Hvala
        Čakovec

326.  Trebam napraviti referat iz biologije o krijesnicama,građa tijela, životne funkcije, bas sve sto postoji i ako je moguca kakva slika. Unaprijed hvala.

325.  Kako su građeni mekušci, što su to mekušci, kako se hrane, kako se razmnožavaju, na kojim područjima žive, tko sve spada u mekušce?
        Split

324.  Možete mi reći nešto više o kolutićavcima i što je ljestvičast živčani sistem?

323.  Molim vas ako mi možete reći nešto više o gljivama u simbiozi.

322.  Molim vas da mi kažete nešto o razmnožavanju virnjaka i razlog zašto traže druge jedinke da razmjenjuju spermu iako su dvospolci?
        Split

321.  Za maturalni rad imam temu nametnici u ljudskom probavilu, stoga, ako je moguće da mi napišete nešto na tu temu i preporučite literaturu i web stranice koje da koristim... unaprijed hvala

320.  Meni treba mala pomoć. Moram napisat referat o mravima o kojima ne znam ništa...

319.  Kakva je unutarnja građa škorpiona? Molim sliku.
        Osijek

318.  Molim vas možete li mi napisati kako se boje bakterije?

317.  Željela bih da znam nešto o životu u vodi. Na primjer, o životinjama koje žive zakačene za stijenu i preživljavaju u teškim uslovima dok talasi udaraju u stijene. Takodje o životinjama koje žive na ogromnim dubinama.
        Podgorica

316.  Molim vas, možete mi nešto napisati o rahitisu.

315.  Pregledavajući vašu stranicu vidio sam članak o amebi. Želio bih nešto više saznati o preventivi i zaštiti od ove bolesti (dizenetrija koju uzrokuje Amoeba hystolitica) kako se dobiva i može li se izliječiti, kako i na koji način.

314.  Surfajući po netu naišao sam na stranicu http://folding.stanford.edu/ na kojoj se nalazi nekakav program čiju namjenu ja baš ne kužim, pa bih vas zamolio da provjerite (ako već i niste?) kako radi, koja je svrha i ima li uopće koristi od toga? (koliko sam skužio taj program slaže proteine)
        Osijek

313.  Šta je trihina?

312.  Šta je to molekularna biologija i šta ona izučava?

311.  Možete li mi pobliže objasniti što je celuloza i gdje se koristi?

310.  Možete li opisati građu stonoge.

309.  Kako mogu uzgojiti papučicu i amebu???

308.  Molim vas da mi napišete bilo šta o termitima.

307.  Zanima me nešto o polarizacijskom, faznom i fluorescencijskom mikroskopu. Molim vas odgovorite što prije i što detaljnije!

306.  Možete li mi dati nekakve podatke o dišnom sustavu vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca?

305.  Da li mi možete napisati nešto detaljnije o građi i funkciji hipotalamusa?

304.  Molim vas da mi odgovorite na pitanje gdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj raste božikovina? Mi uzgajamo božikovinu iz sjemena i reznica i želimo naše sadnice posaditi u neku šumu jer znamo da je rijetka i ugrožena. Molim vas literaturu o božikovini!
        Varaždin

303.  Tko je, kada i kako otkrio stanicu?

302.  Željela bih saznati nešto više o biogenetskom pravilu.

301.  Što je reproduktivna faza (u ontogenezi biljaka)?

 


Povratak na početnu stranicu biologije