bio-logoOdgovori na postavljena pitanja 401 - ...

Stranice s odgovorima: | 1-100 | 101-200 | 201-300 | 301 - 400 |


461.  Možete li mi malo više reći o daždevnjacima?

460.  Trebam što više podataka o pravim papratima (Filicatae), neke zanimljive detalje i, ako može, slike.

459.  Što su alkaloidi?

458.  Možete li mi objasniti kako se sporofit bolje prilagodio kopnenim uvjetima i što to tocno u sebi sadrži da bi mogao toliko evoluirati, te zašto je gametofit morao ostati "mali"?

457.  Koje su osobitosti mišićno - koštanog sustava ptica?

456.  Molim vas, možete li mi napisati nešto o vodencvjetovima i po čemu se razlikuju od vretenaca? Također me zanima što je libela i konjska smrt? Hvala!

455.  Možete li mi reci nešto o pingvinima, npr. koje vrste postoje, čime se sve mogu hraniti i koja bi vrsta opstala u umjereno kontinentalnoj klimi? Jel' pingvini mogu biti kućni ljubimci?

454.  Kako su građene stanice pokožice luka, te stanice epitela jezika? Što se vidi njihovim mikroskopiranjem?

453.  Zašto ptice dahću? I zašto one nakostriješe perje kada je zima?

452.  Da li je istina da zbog nedostatka kisika u mozgu može doći do psihičkih problema, tj. neke vrste psihičke bolesti? Ako da, što je uzrok tom nedostatku?

451.  Zanimalo bi me koja je razlika između gram pozitivnih i gram negativnih bakterija.

450.  Što je uzročnik bjesnoće?

449.  Voljela bih saznati nešto više o opnokrilcima (ose, pčele, mravi)!

448.  Možete li mi reći nešto više o gljivama koje uzrokuju vrenje?

447.  Pišem referat o člankonošcima, točnije - o paucima. Zanima me čime se hrane, koliko dugo mogu poživjeti, neke vrste (tarantula, ptičar, "kućni pauk", crna udovica...) te neka njihova osnovna obilježja osim toga da imaju 8 nogu. Na Internetu sam našla dosta toga, ali nepotpunog. Hvala!

446.  Što je to lišaj?

445.  Možete li mi nešto napisati općenito o morskim psima i nešto posebno o bijelom morskom psu, građa, karakteristike, život, parenje, prehrana i zašto napadaju ljude.

444.  Želim napraviti morski akvarij s Jadranskim ribama i životinjama. Koji mi uređaji trebaju i kako ih postaviti; koje morske biljke iz Jadrana mogu u takav akvarij? Također želim znati trebali se akvarij spojiti s morem pomoću pumpe i kako može funkcionirati bez toga. Ako imam muljasti pijesak u akvariju, što ću s njim kad budem čistio akvarij i kada moram čistiti akvarij? Molim vaše savjete i internet adrese gdje mogu naći detalje o toj temi. Pokušajte uz pratnju što više slika. Pitanja mi se čine dosta teškima, ali molio bih vas odgovore.

443.  Što su to mikoriza i cikloza?

442.  Možete li mi napisati nešto o arapskoj kavi (Coffea Arabica) i kako se uzgaja?

441.  Osnovni podaci o ravnokrilcima, tj. skakavcima, žoharima, šturcima i bogomoljkama. hvala!

440.  Voljela bih da mi napišete nešto o divljoj mački - karakal.

439.  Možete li mi napisati nešto o razvoju ljudskog zametka? (I prikazati nekoliko slika te predložiti literaturu u kojoj mogu naći nešto više jer tu temu imam za maturalnu radnju iz biologije).

438.  Nešto o razmnožavanju štriga-kukaca!

437.  Što je točna definicija smoga i koje su bolesti organa za disanje?

436.  Ljekovito i samoniklo jestivo bilje - definicija, povijest i podjela

435.  Molim Vas da mi kažete kako su građeni bumbari i jos nešto o njima.

434.  U najnovijem broju časopisa Geo pročitali smo zanimljivu reportažu o kameleonima u kojoj se spominje podatak da neke vrste kameleona imaju dva penisa, ali nije objašnjeno zašto.Također, tražeci na internetu nismo pronasli odgovor na pitanje za što im služe dva penisa, za istovremenu oplodnju dviju zenki, za vecu mogucnost oplodnje ili tek za ukras????? Kolegica, koja je po struci profesorica biologije, nije nam mogla odgovoriti na to pitanje jer ne zna pa pitamo Vas. Hvala unaprijed!

433.  Možete li mi reći nešto o zelenoj plijesni, Aleksandru Flemingu, kvaščevim gljivicama i muhari.

432.  Možete li mi reći nešto o obrubljenom kozaku?

431.  Život mnogokolutićavaca

430.  Koliko čovjek ima mišića?

429.  Neki dan smo u školi raspravljali o pitanju: što je bilo prije kokoš ili jaje? Zanima me postoji li kakva teorija o tome ili neko konkretno objašnjenje??? Unaprijed hvala!

428.  Što je to mutualistička simbioza?

427.  Molim vas ako mi možete objasniti razlike u opticajnom sustavu sisavaca i vodozemaca, kako izgleda krvotok vodozemaca, imaju li oni krvnu plazmu, leukocite i eritrocite, te razlikuju li se oni po strukturi od onih kod sisavaca.

426.  Za referat iz biologije pišem o proteinima u imunološkom sustavu pa bi vam bila jako zahvalna ako biste napisali nešto o tome.

425.  Objasnite mi razlike u građi korijena i lista između jednosupnica i dvosupnica!?

424.  Molim vas da mi pomognete u traženju odgovora. Naime, imam referat na temu 'kućne bube'. Molim vas da mi odgovorite sve sto znate o tome i ako imate fotografije pošaljite mi, ili da me uputite na određenu literaturu jer sama nisam ništa pronašla.

423.  Molim vas možete mi reći nešto o razvoju svjetlosnih mikroskopa.

422.  Molim vas pojasnite mi ove pojmove: celom, perigastrocel, segmentacija, shizocel, tigmotaksija, sincitijalno, proboscis, cerkarijalno stanje.

421.  Molim vas možete li mi reći nešto o varijabilnosti organizama, je li varijabilnost očekivana ili neočekivana, je li prirodna ili neprirodna i molim vas da mi napišete zašto. Kakve veze ima utjecaj okoliša na varijabilnost? Kako objasniti varijabilnost između roditelja i njihovih potomaka, koje su razlike itd.

420.  Pišem referat iz biologije na temu krapinski pračovjek ali nikako da napišem dovoljno podataka. Pretražila sam cijeli web i ništa! One podake koje imam se ponavljaju! Molim Vas da mi pomognete...

419.  Molim vas opširnije o plijesni u kući i njezin utjecaj na zdravlje. Znam da postoji aktivna i pasivna plijesan. Mi imamo aktivnu i znam da utjeće na dišne organe ali nisam znala da utjeće i na živce.

418.  Da li može nastati problem u trudnoći ukoliko je majka B pozitivna , a otac A negativna krvna grupa?

417.  Gdje (u kojim organima) su metilji egzoparaziti, a gdje endoparaziti? Hvala!!

416.  Mene interesuje enzim acetilholinesteraza i njegov uticaj na membranu eritrocita? Pretražila sam čitav web i bila bih jako sretna ako mi uspijete pomoći. Unaprijed hvala!

415.  Zašto je kapacitet prijenosa kisika veći kad se kisik veže na hemoglobin nego kad se otopi u krvi?
Zbog čega može nastati acidoza krvi?
Zašto je regulacija prometa Na+ iona važna za održavanje minutnog volumena srca?
Zašto je kod vegetarijanske prehrane količina H+ iona koja se mora izlučiti veća?
Što se događa kod prejakog izlučivanja vodika?

414.  Kako bi ja mogla opisati i pojasniti Pasteurjev eksperiment?

413.  Možete li mi poslati nekakav tekst koji bi odgovorio na temu: oblik tijela živih bića u odnosu na sredinu u kojoj žive?

412.  Zbog kojeg svojstva škrob u vodi bubri, a mast ne, te koje svojstvo vode omogućuje pojavu bubrenja tvari? Koji činioci su najvažniji u kretanju vode ksilemom?

411.  Molim Vas da napišete nešto o teorijama Hekela, Hadžija i Strinberga o porijeklu višećelijskih organizama. Unaprijed hvala.

410.  Možete li mi nešto reći o prostom bojenju bakterijske spore po Shäffer Fulton metodi?

409.  Molila bih vas da mi odgovorite što su to živorodne biljke. Verovatno se na hrvatskom to drugačije kaže, ali pretpostavljam da znate o čemu se radi.

408.  Možete li mi molim Vas odgovoriti na nekoliko pitanja:
1. Možete li mi dati neke primjere za terofite
2. I možete li mi općenito nešto reći kako insolacija utječe na biljke.
Hvala!!

407.  Zovem se Vanja Lopušinsky i idem u 7. razred osnovne škole. Zanima me vaše objašnjenje uzdužne diobe (na primjeru euglene).

406.  Bok, trenutačno sam zainteresiran za jedno poglavlje biologije!!! Namjeravam dogodine upisati medicinu pa sam lagano počeo pripremati biologiju! Sada idem u medicinsku školu, smjer laborant, pohađam dvije godine praktičnu nastavu iz mikrobiologije pa sam donekle upoznat s hranjivim podlogama. Mene zanima kako (ako je uopće moguće) sam napraviti hranjivu podlogu na kojoj ću uzgojit neku biljku npr. mrkvu ili neku drugu, da li je moguće da se iz određenog dijela biljke diferenciranjem stanica na podlozi razvije nekakva biljka koju kasnije mogu presadit. Mogu li na taj način praviti biljne klonove! Ako je moguće, recite mi od kojih materijala i bar nekoliko kratkih uputa?

405.  Zanimaju ma kvaščeve gljivice. Koja im je uloga kod vrenja, u prehrani...? Kako se razmnožavaju? Unaprijed hvala.

404.  Što je biologija i na koje i koliko područja se ona dijeli?

403.  Što je fototropizam?

402.  Možete li mi nešto reći o građi stabla?

401.  Ako mi možete reći nešto o maslačku i o njegovoj transformaciji iz žutog u pahuljasti oblik.

 


Povratak na početnu stranicu biologije