bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

435. Molim Vas da mi kažete kako su građeni bumbari i jos nešto o njima.

 

Bumbari, Bombinae, su kukci opnokrilci (Hymenoptera) iz porodice pčela - Apoidea. Karakterističan predstavnik je zemni bumbar-Bombus terrestris.

U proljeće, kada zatopli, kraljica se budi iz dugog sna i kreće osnovati koloniju. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda. Postoji preko 200 vrsta bumbara pa mjesta osnutka kolonije variraju, ali najviše se vrsta gnijezdi u zemlji. Najčašće je to neka napuštena mišja rupa ili nekakvo tamno mjesto. Nakon pronalaska odgovarajućeg mjesta, kraljica kreće skupljati polen i nektar da bi mogla nahraniti svoje mlade.

Gnijezdo je obično sferično sa samo jednim ulazom. U svoje gnijezdo polaže oko 6 jaja u loptici od nektara i voska i izgradi polukružni kup od voska na putu do izlaza i napuni ga nektarom. Kada se iz jaja izlegu ličinke, one pokušavaju probiti svoj put van kroz rezervu polena, ali kraljica stalno dodaje nove količine kako se ličinke hrane i razvijaju. Za nekoliko dana te ličinke se razviju u odrasle ženke-radilice. Čim im se krila osuše, počinju održavati koloniju i svoju kraljicu. Ona nastavlja lijegati jaja, a budući da joj to oduzima sve više vremena, skupljanje polena i nektara ostaje na radilicama. Radilice su vrlo slične kraljici, ali nešto manje. U doba najveće aktivnosti tijekom ljeta, gnijezdo dosegne promjer od oko 120 mm te postigne veličinu jedne jabuke.

Približavajuci se kraju ljeta, kraljica počne lijegati neoplođena jaja iz kojih se razviju trutovi.U isto vrijeme nese i oplođena jaja iz kojih se razvijaju nove kraljice.

Trutovi su karakteristični po tome što nemaju žalca. Njihova jedina uloga je nastavak vrste.

Mlade kraljice ostaju u koloniji skupljati nektar i polen ostatak ljeta i jeseni. Kako počinje hladnije vrijeme, mlade i oplođene kraljice odlaze potražiti toplo i sigurno mjesto gdje će provesti zimu u hibernaciji. Svi neovisni trutovi, kraljica i njene radilice umiru. Samo oplođene mlade kraljice u hibernaciji preživljavaju zimu i u proljeće nastavljaju životni ciklus.

Bumbari nisu značajni za proizvodnju meda jer ga proizvode u malim količinama, ali su važni oprašivači. Klima na njih manje utječe nego na neke druge oprašivače; oni ostaju aktivni i kad je temperatura samo 5°C.

Oni spadaju u malobrojne kukce koji mogu održavati svoju tjelesnu temperaturu zahvaljujući svojim letnim mišićima kojima proizvode toplinu.

Njihov najveći neprijatelj je čovjek; oni teško podnose kemikalije koje se koriste za uništavanje korova i štetočina na usjevima. Bumbari su dobroćudne i simpatične životinjice, a uz to i korisne stoga ih se ne treba bojati i ubijati ih!

Odgovor preuzet sa http://www.borislavdopudja.net/hr/tekstovi/bumbari/

 

Tihana Petric
Student 4. godine, smjer: profesor biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije