bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

461. Možete li mi malo više reći o daždevnjacima?

 

Daždevnjake svrstavamo u red repaši (Caudata) odnosno u razred vodozemci (Amphibia) . Za njih je karakteristično vitko tijelo s dugim repom i četiri noge jednake duljine. Imaju izrazito složene i raznolike životne cikluse. Neki provode čitav život u vodi dok drugi su drugi potpuno kopneni. Neki pak provode veći dio života na kopnu i vraćaju se u vodu na parenje. U svih vrsta, osim najprimitivnijih, oplodnja je unutrašnja. Mužjaci nemaju penis, nego tijekom parenja ispuštaju paketiće sjemena koje ženke nečisnicom uvuku u tijelo.

Daždevnjaci žive na vlažnim mjestima i uglavnom su ograničeni na sjevernu Zemljinu polutku. Ličinke daždevnjaka su mesojedi, imaju dugo i vitko tijelo s jakim repom nalik peraji.

GRAĐA TIJELA

Daždevnjaci se razlikuju od žaba po tome što zadrže rep i u odrasloj dobi. Imaju relativno malu glavu i oči jer se služe mirisom kao glavnim osjetilom prilikom traženja hrane i međusobnog druženja. Kao što sam već napomenula većina daždevnjaka ima četiri noge (sa četiri prsta na prednjim, a pet na stražnjim nogama). Neke vrste imaju male prednje noge, a stražnjih uopće nemaju. Pretežno dišu kožom i pomoću usne šupljine. Pluća su im jako malena ili ih uopće nemaju.

PREHRANA

Svi su daždevnjaci mesojedi i hrane se živim plijenom. Pronalaze ga koristeći se kombinacijom mirisa i vida. S obzirom na to da su slabo pokretni, nemaju velikih energetskih potreba pa ne trebaju jesti prečesto. Kada hrane ima u izobilju, nakupljaju zalihe masti koje im omogućuju da prežive sušna ili hladna razdoblja. Ličinke su također mesojedi i hrane se raznim vrstama beskralješnjaka. U nekim slučajevima kod ličinki dolazi do kanibalizma, ličinka koja se brže razvija pojede manju ličinku iste vrste.

ŽIVOTNI CIKLUS

Daždevnjaci imaju složen životni ciklus koji se obično sastoji od tri stadija: jaja, ličinke i odraslog oblika. Neke vrste polažu mnogo manjih jaja, dok druge nekoliko većih jaja s puno žumanjka.Iz jaja se razvija ličinka koja ima vanjske škrge i hrani se sitnim životinjama. U odraslom stadiju jedinke postaju spolno zrele i počinju se pariti. Parenje započinje složenim udvaranjem mužjaka koji izvode ples da privuku ženku.

OBRANA

Većina daždevnjaka vjerojatnost napada grabežljivaca osjetno je smanjila time što su aktivni samo noću. Ipak, mnoge vrste imaju u koži žlijezde koje stvaraju otrovne izlučevine. Takve vrste su često sjajno obojene čime upozoravaju grabežljivce. Neke vrste mogu odbaciti rep kada su napadnute.

Linkovi

Literatura

 

Ivana Jengić
student 4. godine, smjer prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije