bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

440. Voljela bih da mi napišete nešto o divljoj mački - karakal.

 

Profelis caracal - karakal ili pustinjski ris je vitka mačka koja nastanjuje suha područja. Rasprostire se od Indije do Afrike, a njegova su omiljena staništa kamenita, grmljem obrasla područja te brežuljkaste polupustinje. Također živi i na suhim travnjacima te u šumskim područjima koja nalikuju na savane. Karakal u pravilu dan provodi odmarajući se. Tada se skriva između stijena, biljaka ili u šupljinama. Boja njegova krzna gotovo se ne razlikuje od okoliša. Karakal je brži od većine mačaka svoje veličine, a također se i vješto penje. Ta je životinja, općenito uzevši, samotnjak. Svoje područje obilježava mokraćom koju ostavlja po stijenama, podnožju stabala i travi. Kada se sporazumijeva s pripadnicima svoje vrste, njegove uši igraju važnu ulogu (slika 1). Karakali imaju duže dlakave čuperke na ušima nego druge mačke. Kada ta životinja miče glavom, uši postaju osobito uočljive zbog crno - bijelih šara. Kada lovi iz zasjede, uši drži polegnutima pa su manje zamjetne. Karakal ih uspravlja kada je na oprezu i kada se dobro osjeća. Krzno može biti različito obojeno, što ovisi o području na kojem živi no najčešće je s gornje strane tijela boje pijeska do crvenkastosmeđe, a odozdo bijelo. Ono je izvanredno gusto pa ga štiti tijekom noći koje katkad mogu biti vrlo hladne. Karakal, poput većine mačaka, ima oštar vid i vrlo istančan sluh što mu pomaže pri noćnom kretanju.

Kao samotnjaci karakali se prema pripadnicima svoje vrste često ponašaju neprijateljski pa se partneri, prije nego što dođe do parenja, moraju jedan na drugoga priviknuti. Nakon trudnoće od deset do jedanaest tjedana ženka donese na svijet dva ili tri mladunca. Tijekom prvih nekoliko tjedana mladunci ostaju skriveni u sigurnosti nastambe (Slika 2). Do dobi od desetak dana mladunci ne vide dobro. Ta ih početna sljepoća sprečava da napuštaju jazbinu u kojoj su zaštićeni. U dobi između četiri i pet tjedana mačići su već živahni i razigrani, a nakon dva mjeseca počinju jesti krutu hranu. U blizini majke ipak ostaju još deset mjeseci.

Karakal u pravilu lovi danju. On je vrlo brz i agilan što mu koristi u lovu i hvatanju plijena. Njegovo lovno područje proteže se na velikoj površini koju karakal prelazi svaki put kada ide u lov. Veći dio njegova plijena su ptice veličine biserke. U njegov se plijen također ubrajaju glodavci, majmuni, gušteri i mladunci raznih vrsta antilopa. Karakal se također hrani i biljkama, na primjer bobicama. Ta svestrana mačka služi se najraznovrsnijim tehnikama lova. Većini malih sisavaca prikrada se iz zasjede u kojoj prije toga strpljivo čeka, a onda ih munjevito napada i ubija ugrizom u zatiljak. U drugim prilikama karakal vreba na pojilištima gdje katkada ubija ptice iz jata prije nego što uspiju odletjeti. S obzirom na to da se karakal penje na stabla i da može skočiti uvis do dva metra, često lovi ptice koje spavaju na nižim granama.

Zanimljivosti:

Literatura:

Linkovi:

 

Darija Navoj
student 4. godine, smjer: prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije