bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

442. Možete li mi napisati nešto o arapskoj kavi (Coffea Arabica) i kako se uzgaja?

 

KAVA (PRAVA) - Coffea arabica
Porodica: Rubiaceae
Farmakopejski naziv: Coffeae semen

OPIS: Potječe iz južne Etiopije, kasnije je prenesena u Arabiju, a iz nje po cijelom svijetu. (Odatle i naziv ''arapska kava''). Uzgaja se plantažno u Brazilu, odakle dolaze najbolje vrste. Voli duboku, laganu i vlažnu zemlju. Kava uzgajana u planinskim krajevima bolja je od one uzgajane u nizinama.

Kava je grm, sivozeleno drvo, oko 5 m visine s nasuprotnim granama, koje su raširene i uvijek pune zelenog i jajastog, odozgo tamnozelenog, a odozdo blijedog i nasuprotno postavljenog lišća.

Ima tri do sedam bijelih mirisavih cvjetova koji stoje u pazušcima listova. Plod je okrugla boba crvena kao trešnja i pregrađena u dva pretinca sa po jednom rožnatom, sprijeda ravnom i straga zaobljenom sjemenkom-zrnom kave.
Zrno gubi na težini nakon dvije godine. Poslije prženja aroma postaje bolja, jer zelena kava nema taj tipični miris i gorka je. Kava se bere nakon tri do pet godina starosti drva. U desetoj godini jedno drvo može dati oko 1-2 kg kave godišnje.

SASTAV: Nepržena kava ima drugačiji sastav od pržene. Prženjem nastaje u zrnu mrko, isparljivo i vrlo aromatično ulje. To je kofein.

PRIMJENA: Daje se u slučaju slabosti srca, kod opadanja tjelesne snage (kod upale pluća, grozničavih stanja), kod iscrpljenosti, u tijeku i poslije teških bolesti. Liječi i prevenira migrenu a osobito kod glavobolja kad se u nju nacijedi limunovog soka. Crna kava potiče i krijepi živce oslabljene za vrijeme dugih bolesti ili dugog umnog rada. U većim količinama izaziva nesanicu.

Koristi se kao protuotrov kod trovanja bunikom (Hyoscyamus niger), te kukutom (Conium maculatum) te opijumom. Tada se treba brzo pojesti nekoliko žličica samljevene pržene kave. Kod opeklina tako da se opečeno mjesto posipa prahom samljevene pržene kave i to dva puta dnevno. Koristi se i kod proljeva, ali u tom slučaju je ne treba šećeriti.

Crna kava se ne preporuča nervoznim osobama ili onima koji imaju želučani čir jer podražuje sluznicu želuca i izaziva nesanicu, pa se prporuča da je nervozni ljudi ne piju poslije 15 sati.

 

 

Martina Katalin
student 4. godine, smjer: prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije