bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

452. Da li je istina da zbog nedostatka kisika u mozgu može doći do psihičkih problema, tj. neke vrste psihičke bolesti? Ako da, što je uzrok tom nedostatku?

 

Nažalost, nisam uspijela pronaći odgovor na tvoje pitanje. Ali po onom što sam učila na fakultetu, a i opće je poznato da je mozak vrlo aktivno metaboličko tkivo. Čovjekov mozak troši 25 % cjelokupne količine kisika koja se dopremi u tijelo.

Kako troši značajne količine kisika i glukoze za svoj rad, mozak je dobro opskrbljen krvnim žilama. Ako nastupi poremećaj u krvotoku mozga (tromboza, embolija ili krvarenje), dio mozga ostaje bez dovoljno krvi, kisika i glukoze te propada, dolazi do poremećaja u funkciji mozga (moždana kap, meningitis, funkcionalni poremećaji uzrokovani poremećajima u fiziologiji središnjeg živčanog sustava - glavobolja, migrena, vrtoglavica, epilepsija i dr.).

Za bolesti kao što su neurastenija, malodušnost, depresija, tjeskoba, raznolike fobije i opsesije, shizofrenija itd., zna se da su posljedica duševnih i emotivnih problema, tj. različita stresna stanja tijekom pojedinih razdoblja života mogu u većoj ili manjoj mjeri djelovati na duševno zdravlje. Molekularni mehanimi koji leže u mehanizmu nastanka tih bolesti još uvijek su u velikoj mjeri nepoznati do u detalje i jako je teško povezivati eventualni nastanak tih bolesti s bilo kakvim okolišnim faktorima, pa tako i s nedostatkom kisika.

Da se vratimo na gore već rečeno, nedostatak kisika može imati imati višestruke učinke na moždani metabolizam i nikako nije dobar. Osobno smatram da, ako nedostatak kisika i sudjeluje u nastanku nekih psihičkih poremećaja (a takve izričite podatke nisam pronašla), onda bi njegova uloga bila prije u smislu okidača koji bi potaknuo neko stanje za koje već postoji "podloga" u genomu nego da je sama hipoksija uzrok poremećaju.

Svakako, područje neuroloških poremećaja se intenzivno istražuje i nisam u mogućnosti ponuditi vam precizniji odgovor od ovog.

 

Martina Katalin
student 4. godine, smjer prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije