bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

459. Što su alkaloidi?

 

Alkaloidi su prirodni organski spojevi koji sadrže dušik, a tako ih je nazvao Meissner zbog njihovog bazičnog karaktera kojemu je razlog upravo dušik. Danas je poznato više od 2500 alkaloida te pripadaju najbrojnijoj skupini prirodnih spojeva.

Različito djeluju na organizam čovjeka i životinja. Djeluju već u vrlo malim dozama. Neki se u malim količinama koriste kao jaki i nezamjenjivi lijekovi, dok su gotovo svi u većim količinama vrlo jaki otrovi.

Alkaloidi su proizvodi metabolizma biljaka no njihova uloga u biljci nije razjašnjena.

Prvi alkaloid izoliran iz biljnog materijala je morfin, a dobio je ime po grčkom bogu Morfeju. Izolirao ga je Sertürner 1806. godine.Gotovo se nikada u jednoj biljci ne nalazi samo jedan alkaloid, nego niz različitih, kemijski srodnih alkaloida.
Tako se, npr. iz nezrelih čahura maka (Papaver somniferum) dobiva mliječni sok opijum (grč. opion = makov sok) koji sadrži 24 različita alkaloida. Alkaloid koji je u biljci najzastupljeniji naziva glavni alkaloid, a ostali su sporedni alkaloidi. Mogu se naći u svim djelovima biljke no oni obično tu ne nastaju već se samo odlažu, vjerojatno kao posljednji produkt tvarne izmjene spojeva s dušikom.

Čisti alkaloidi većinom su bijeli sitnokristalni prašci ili tekućine. Netopljivi su u vodi, ali topljivi u anorganskim kiselinama i u organskim otapalima. Njihove su soli čvrste, topljive u vodi, a netopljive u organskim otapalima.

Čovjek je od davnine poznavao neke od takvih biljaka i koristio ih kao začin, lijek, opojno sredstvo i otrov. U terapijskim dozama su vrlo dragocjeni lijekovi koji djeluju na brojne funkcije organizma, a prije svega na živčani sustav.
U medicini se koriste kao analgetici i anestetici, no mogu djelovati i kao sedativi, hipnotici i narkotici. Djeluju kao citostatici (sprečavaju staničnu diobu) pa se to njihovo djelovanje koristi u sprečavanju daljnjeg rasta tumora. Koriste se i u poljoprivredi za uništavanje štetočina.

Najpoznatiji alkaloid u širokoj upotrebi je kofein koji je jedan od alkaloida biljke kave. Od ostalih alkaloida koriste se atropin (ubrzava rad srca, može uzrokovati infarkt), muskarin i pilokarpin (djeluju suprotno od atropina), ergometrin (koristi se za vrijeme porođaja), kodein (smanjuje kašalj), nikotin (paraliziva ganglije vegetativnog sustava), kokain (lokalni anestetik).

Linkovi

Literatura:

 

Marina Dobrivojević
student 4. godine, smjer prof. biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije