bio-logo.gif - 18,90 K Odgovori na postavljena pitanja - Biologija

 

423. Molim vas možete mi reći nešto o razvoju svjetlosnih mikroskopa.

 

Tijekom renesanse dogodila su se otkrića štampanja, baruta, kompasa, a potom je uslijedilo i otkriće Amerike. Veliki značaj imalo je i otkriće svjetlosnog mikroskopa: instrumenta koji je omogućio ljudskom oku da vidi uvećane detalje nevidljivog svijeta. Taj instrument odnosio se na leću ili kombinaciju leća.

IZUM STAKLENIH LEĆA

Mnogo prije, u davnoj nepoznatoj prošlosti, netko je uzeo dio prozirnog kristala, zadebljanog u sredini, s oštrim bridovima, pogledao kroz njega i otkrio da čini stvari većima. Netko je također pronašao da kristal fokusira sunčeve zrake i pali vatru. Zapažanja o "staklu koje pali vatru" ili "veličanstvenom staklu" zapisali su Seneca i Pliny, rimski filozofi, tijekom prvog stoljeća prije Krista. Međutim, nisu ga puno koristili do otkrića naočala, krajem 13. st.

Slika 1. Jednostavni svjetlosni mikroskop

Najstariji jednostavni svjetlosni mikroskop bio je u obliku tube, s postoljem za objekt i lećom koja je davala deset puta veću sliku stvarnog objekta. Gledali su buhe i jezive sićušne stvari.

ROĐENJE SVJETLOSNOG MIKROSKOPA

Oko 1590. god., dva njemačka izumitelja, Zaccharias Jaussen i njegov sin Hans tijekom eksperimentiranja sa sedam leća u tubi, otkrili su da približavanjem objektu on poprima izvanrednu veličinu. To je predhodilo razvoju SLOŽENOG SVJETLOSNOG MIKROSKOPA i TELESKOPA. 1609. god., Galileo, otac moderne fizike i astronomije, vođen ranijim eksperimentima, načinio je mnogo bolji instrument s mogućnosti fokusiranja.

ANTONY VAN LEEUWENHOEK (1632-1723)

Otac svjetlosnog mikroskopa, Antony van Leeuwenhoek, iz Nizozemske, počeo je kao naučnik u trgovini odjeće gdje su koristili leće za provlačenje niti na robi. Time je otkrio novu metodu za brušenje i poliranje sitnih leća do odlične zakrivljenosti što je dalo povećanje od 270 diametara, najveće do tada poznato. To ga je odvelo i do izrade njegovog mikroskopa i novih otkrića u biologiji.

Slika 2. Leeuwenhoek-ov mikroskop

Izradio je oko 500 mikroskopa, od čega je desetak sačuvano do danas. On je prvi vidio i opisao bakterije, život organizama u kapljici vode, cirkulaciju krvi u kapilarama po tijelu i brojna druga otkrića.

Radove je slao u obliku pisama upućenim u Royal Society of England i French Academy. Tijekom života poslao je sto takvih "znanstvenih" pisama, zbog čega je ostao slavan.

ROBERT HOOKE

Robert Hooke, engleski otac mikroskopa, nastavio je Leeuwenhoek-ova istraživanja o postojanju sićušnih živih organizama u kapi vode. Hook je izradio kopiju Leeuwenhoek-ovog jednostavnog mikroskopa, u 17. st. Međutim, načinio je i neke dodatke kao što je veći broj leća pa se za taj mikroskop kaže da je SLOŽENI SVJETLOSNI MIKROSKOP, mnogo sličniji današnjim mikroskopima. Hook je također iza sebe ostavio brojna otkrića značajna za razvoj biologije.

19. STOLJEĆE

Sredinom 19. st. Došlo je do najznačajnijih pomaka u razvoju mikroskopa, zahvaljujući genijalnim umovima kao što je Carl Zeiss, koji je potaknuo proizvodnju i prodaju mikroskopa, Ernest Abbe, koji je proučio optičke principe, te Otto Schott, koji je proučavao optička stakla.

Slika 3. Ernest Abbe, Carl Zeiss

Amerikanac Charles A. Spencer je također razvio cijelu industriju (proizvodnju i prodaju) svjetlosnih mikroskopa.

Današnji instrumenti, vrlo su malo izmjenjeni, daju povećanje od 1250 puta s običnim svjetlom i 5000 puta s plavim svjetlom.

Slika lijevo - složeni svjetlosni mikroskop iz prošlosti
Slika desno - svjetlosni mikroskop iz sadašnjosti

Linkovi:

 

Valentina Abramović
Student 4. godine, smjer: profesor biologije i kemije
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 


Povratak na početnu stranicu biologije